Hanzesteden

Hanzesteden Deventer, Zwolle

De middeleeuwse Hanzesteden Deventer, Zwolle, Hasselt, Kampen, Hattem, Zutphen en Doesburg liggen als fraaie parels aan de IJssel, de glinsterende rivier die menigeen niet voor niets bestempelt als de mooiste rivier van Nederland. De voormalige handelssteden laten u graag kennis maken met al hetgeen zij te bieden hebben op historisch, cultureel, landschappelijk en artistiek gebied. En dat is veel, héél veel. Ontdek het zelf. Mini-camping Het Klaverblad ligt tussen twee Hanzesteden namelijk Deventer en Zwolle. De Hanzeroute LF3 route komt op 400m langs camping Het Klaverblad. Minicamping Het Klaverblad in Salland Overijssel heeft ook een vermelding in de gids van de Hanzeroute.

De roemrijke geschiedenis van het middeleeuwse Hanzeverbond liet z’n sporen ruimschoots achter en toverde de zeven Hanzesteden aan de IJssel om tot toeristische trekpleisters van formaat. Elk van de steden kent haar eigen charmes: het is aan u om deze (eigen)aardigheden te ontdekken en er nader kennis mee te maken. De monumentale koopmanshuizen en handelskantoren, de middeleeuwse straten en pleinen met sierlijke gevels, verstilde hoekjes en de bedrijvigheid langs de IJssel doen de tijd van weleer herleven. Talrijke op moderne leest gestoelde winkeltjes, musea, restaurants en terrasjes laten het roemruchte verleden van de Hanzesteden naadloos overlopen in het heden.
Zeven Hanzesteden langs de IJssel zetten hun poorten voor u open!

Hanzesteden Deventer Zwolle

Deventer

Deventer geldt als één van de oudste steden van ons land en profileert zich graag als de Gastvrije Hanzestad bij Uitstek, en met recht! De Brink, het centrale plein, op loopafstand van het station, is een prima uitgangspunt voor een wandeling door het centrum. Tal van gerestaureerde gevelstenen vertellen over de historie van de diverse gebouwen en hun inwoners. Kijk vooral eens in het monumentale Bergkwartier, eens verpauperd tot op het bot maar in de jaren ’60 grandioos hersteld.

Hanzesteden Deventer Zwolle

Zwolle

Heden en verleden gaan al eeuwen prima samen in bruisend Zwolle met zijn gevarieerd cultureel aanbod, z’n talrijke monumenten, de passantenhaven in de binnenstad, z’n vele evenementen, z’n vele winkels en restaurants. Een ontmoeting met Zwolle is een aanrader en onthoudt: “Vreemdelingen en uitheemsen zijn immer welkom”, aldus de Hanzekoopman.

Hasselt

Hoe u zich ook naar Hasselt begeeft, per fiets, te voet, per auto of over het water, steeds valt van verre al de markante toren van de Grote of Sint Stephanuskerk te bewonderen. De rijke historie van deze stad heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten. Het beschermde stadscentrum is eigenlijk één groot, prachtig geconserveerd monument met lieflijke doorkijkjes, fraaie bruggen, sfeervolle grachtenpanden en historische geveltjes.

Kampen

Kampen: ‘IJsselsterk’ en bijzonder sfeervol. Op maandagmorgen vindt u op de Nieuwe Markt de algemene warenmarkt. Van daaruit kunt u kriskras het historische centrum door, van het ene gemoedelijke winkelstraatje naar het andere. Lekker snuffelen en u doet er ongetwijfeld onverwachte vondsten. De trotse historie van de stad is bewaard gebleven in ca. 500 monumenten, maar ook in de fraaie collectie van het Stedelijk Museum, ondergebracht in een gotisch pand.

Hattem

Zuidelijker, op 6 kilometer onder Zwolle, vinden we Hattem. De binnenstad met tussen de stadsmuren een oppervlakte van slechts 300 bij 400 meter maar u vindt er een breed geschakeerd winkelassortiment. Bezoek ook het bijzondere bonbonatelier A 3 waar ambachtelijke bonbons, pralines, truffels en chocoladevormen worden gemaakt. Om te watertanden! En wie anno 2000 op zijn gemak het Hanzestadje doorwandelt ziet nog tal van herinneringen aan de roerige tijden waarin ketels met kokende olie, kruisbogen, kanonnen en hellebaarden klaar stonden op de stadswallen om de vijand buiten de muren te houden.

Zutphen

Wie Zutphen nadert, wordt getroffen door haar fraaie ligging aan het water. Zutphen, de stad met de markante torens en statige koopmanshuizen; al op afstand wordt de nieuwsgierigheid naar hetgeen daar achter schuilgaat geprikkeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Zutphen jaarlijks bezocht wordt door honderdduizenden toeristen. Evenementen, markten, een zeer uitgebreid winkelaanbod, restaurants, cafés, musea en galeries werken als een ware magneet.

Doesburg

In Doesburg weet men letterlijk en figuurlijk waar men de mosterd vandaan haalt; namelijk uit Doesburg zelf! Het Mosterdmuseum trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar het aantrekkelijke plaatsje. Maar de stad heeft natuurlijk veel meer te bieden. Alleen al het feit dat men zich met gepaste trots een ‘drielandenpunt’ noemt, geeft iets van de fraaie ligging van stad en ommelanden. Doesburg ligt centraal op de rand van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers: een prima plek dus voor wandel- en fietstochten. Doesburg is van oudsher echter ook een ‘antiekstadje’. Speciale routes zijn verkrijgbaar via de Doesburgse VVV.

Wat we bieden?

We zijn aangesloten bij

Een plek reserveren op Camping Het Klaverblad?