De IJssellinie ,verdedigingswerk uit de “koude oorlog”.

IJsselline Deventer omgeving camping

IJsselline Deventer omgeving camping op het landgoed De Haere bevindt zich een belangrijk deel van de IJssellinie. Het NAVO-verdedigingswerk dat de dreiging van het Warschau-pact moest weerstaan in de jaren ’50 — ’60 van de vorige eeuw.

In grote lijnen komt de IJssellinie neer op het onder water zetten van een belangrijk deel van oost-Nederland. Namelijk een strook van 120 bij 5 kilometer, grofweg van Nijmegen tot Kampen. Door het gebied onder water te zetten, zou de Russische vijand vertraging oplopen bij het veroveren van het westen van ons land. De tijd die daarmee gewonnen werd zou voldoende moeten zijn voor NAVO-partners om Nederland te hulp te schieten

IJssellinie Deventer omgeving camping

Deze plannen, officieel “Noodbrug Ponton Plan Deventer” geheten, werden in het geheim in 1953 uitgevoerd. Op het landgoed De Haere werden sluizen in de dijk aangelegd, die het water over de naastgelegen landerijen en dorpen voerde. Bovendien werden er op het landgoed ongeveer 60 bunkers en kazematten gebouwd. Ook werden Shermantanks uit de Tweede Wereld Oorlog in de IJsseldijken en op terpen geplaatst.

De afgelopen jaren is een groot deel van deze bunkers en kazematten gerestaureerd en is het mogelijk om ze te bezichtigen. Twee belangrijke bunkers zijn het noodhospitaal (met 36 bedden) en de commandobunker, die het zenuwcentrum van de IJssellinie op De Haere vormde.

IJssellinie Deventer omgeving camping

IJsselline Deventer

De bunkers worden beheerd door Stichting IJssellinie en zijn op vaste tijden open voor bezoekers. Voor groepen groter dan 10 personen gaan de bunkers open op verzoek. Stichting IJssellinie verzorgt de rondleidingen. Meer informatie vindt u op www.ijssellinie.nl.

Voor groepen is het natuurlijk mogelijk om voorafgaand aan een bezoek aan de bunkers te beginnen met een kopje koffie en iets lekkers in het landhuis. Daar krijgt u dan ook de inleiding over de IJssellinie. Ook kunt u na de rondleiding in het landhuis iets drinken of lunchen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. IJssellinie Deventer omgeving camping Het Klaverblad.

 
IJssellinie Deventer omgeving camping

Wat we bieden?

We zijn aangesloten bij

Een plek reserveren op Camping Het Klaverblad?