Landgoed in Salland

De Haere

Het landgoed de Haere kent een rijke geschiedenis, al in 1329 wordt de Haere voor het eerst genoemd als “Hof ter Hare”. In de loop der tijd onderging het huis verschillende verbouwingen. De Haere heeft de uitstraling van een statige havezate, gelegen in een gracht als centrum van het omliggende park en het landgoed. Het landgoed heeft mooie bijgebouwen zoals de portierswoning, het theekoepeltje en de voormalige stallen met koetshuis en dienstwoning. Stichting IJssellandschap is eigenaar van De Haere en heeft de havezate in 1999 geheel gerestaureerd en op de bovenverdieping haar hoofdkantoor gevestigd.
Eind 2009 is de benedenverdieping van de havezate opengesteld voor het publiek. Wandelaars en fietsers kunnen zowel in het landhuis als op het schitterende terras aan de slotgracht genieten van lekkere drankjes en een kleine kaart met daarop eerlijke Sallandse producten.

Het Nijenhuis

Het tussen Wijhe en Heino gelegen kasteel Het Nijenhuis is een oase van cultuur. Kasteel Het Nijenhuis bij Heino is een van de best bewaarde havezaten in Overijssel. In het kasteel en de bouwhuizen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot halverwege de 15e eeuw, is een veelzijdige, internationale kunstcollectie te zien. Museum De Fundatie presenteert hier een bijzondere collectie oude en moderne kunst schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst uit vele perioden en culturen, waarvan de kern afkomstig is uit de omvangrijke privé-verzameling van dr. Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boijmans in Rotterdam en laatste bewoner van het kasteel (1895-1984).

De Gelder

Aan de rand van het dorp Wijhe ligt landgoed De Gelder. Het kasteel is in 1913 na een grote brand afgebroken. De koetshuizen zijn stille Getuigen van lang vervlogen tijden. Deze zijn samen met twee stenen leeuwen en kanonnen, bij de toegangspoort behouden gebleven. Vanaf de sierlijke brug over de slotgracht kunt u karpers zien zwemmen. Bovendien is het op het landgoed heerlijk wandelen, met een variëteit aan bomen zoals de walnoot, zwarte noot, iep en linde.

Hoenlo

Hoenlo is een van de oudste havezaten van Salland. Al in 1233 werd Albertus van Hoenlo genoemd.Schrijver Harry Mulisch heeft hier zijn boek de Ontdekking van de Hemel geschreven, dat later verfilmd is op kasteel Het Nijenhuis. Vrije wandeling over het het landgoed is toegestaan met uitzondering van het park rond het huis.

De Kranenkamp

Voor zover bekend dateert het landgoed De Kranenkamp uit 1600. Een eeuw later werd een begin gemaakt met de bouw van een landhuis en de aanleg van een park. In 1935 is het toenmalige landhuis helaas afgebroken maar de bijbehorende boerderij is er nog. Het park is een klassiek voorbeeld van een Engels landschapspark met vriendelijke natuur. Stichting IJssellandschap, de huidige eigenaar, herstelt momenteel de authenticiteit van Landgoed de Kranenkamp. Op het landgoed De Kranenkamp zijn 3 wandelingen uitgezet. De drie routes starten aan de Averlose Houtweg, een zijweg van de Raalterweg tussen Deventer en Raalte, ongeveer 200 m voor restaurant Nunu aan uw rechterhand.

Wat we bieden?

We zijn aangesloten bij

Een plek reserveren op Camping Het Klaverblad?